Juliol 2024
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

El de juny el SOI hem visitat el Monestir de Pedralbes, fet construir al S. XIV per Elisenda de Montcada, tercera esposa del Rei Jaume II, amb la idea d’anar-hi a viure a un palau contigu en el moment que la Reina Elisenda, molt més jove que el Rei, quedés vídua.

El monestir hi feien vida les monges clarisses, monges de clausura que dedicaven la seva vida a orar i treballar: Ora et labora. El palau on vivia Elisenda de Montcada, va ser destruït quan ella va morir, seguint els seus desitjos. A l’actualitat les monges viuen en un edifici al costat del monestir.

Al S.XIV en el claustre del monestir, les monges hi tenien un hort de plantes medicinals per  tenir accés a remeis naturals per curar les seves malalties. D’aquesta manera les monges, segons els símptomes que observaven, preparaven medicament simples o més compostos segons el cas. Avui en dia s’ha recreat aquest jardí medicinal per conèixer els principis bàsics de la medicina medieval.

També vam visitar la infermeria on s’hi estaven les monges que tenien alguna malaltia i on podia entrar l’únic home, el doctor. La infermeria estava equipada amb habitacions per acollir fins a 12 monges, una cuina i menjador i fins i tot hi havia un petit altar per resar. D’aquesta manera quan les monges estaven malaltes, no sortien de la infermeria per evitar contagiar a les altres monges.

Vam poder veure la cuina que era molt gran. Les monges clarisses en aquella època i ara també, eren molt conegudes pel seus dolços. Per acabar la visita vam veure el menjador, on feien els seus àpats en silenci absolut i escoltant una monja que orava durant tot el dinar.